A- AMAÇ
Toplum üzerinde en çok etkisi olan sanat türlerinden biridir sinema. Karakterlerle birlikte izleyici maceraya atılır, âşık olur, aldatılır, duygulanır, sevinir, güler, düşünür ve değişir. Her film ayrı bir değişim öyküsüdür ve hayali kahramanıyla birlikte izleyicisini de değiştirir, geliştirir.
Bu sebeple sinema, sanat dalları arasında en etkileşimli olanlarındandır. Sinema ise ilk kısa filmle başlar. Sinema dediğimiz yedinci sanatın ilk örnekleri aslında kısa filmlerdir.
Kısa film, sinemanın genel gelişimine olan etkisi gibi, bir ülkenin de sinemasını ve sinemacısını oluşturacak, geliştirecek en önemli etkenlerden biridir. Ve sinemayla ne kadar etkileşimli ve paralel ilerlese de kısa film aynı zamanda kendine ait özel bir mecra, bir bağımsızlık alanıdır dolayısıyla da hep var olacaktır.
Bu sebeple toplumda kısa film bilincinin oluşması, hem kısa filmin hem de geleceğin sinemasını yaratacak olan kısa filmcilerin gelişmesi adına oldukça önemlidir. Bu gelişmeyi sağlayacak en önemli etken ise kendi sinema ve kısa film deneyimlerinden, yaşamlarından, coğrafi, siyasi ve kültürel farklılıklarından edindikleri deneyimleriyle toplumu oluşturan bireylerin filmlere bakışını öğrenmek ve onlarla birlikte geliştirmektir.
Bu anlamda fazla gösterim imkânı bulamayan kısa filmcilerin hem filmlerini halkla birlikte izleyip değerlendirebilecekleri hem de filmleri üzerine konuşabilecekleri bir ortam yaratmak önemlidir.
Biz de Siirt Barosu olarak toplumun sanatı, sanatın da toplumu değiştirip geliştirdiği temel gerçeğiyle sineması olmayan kentte, Siirt’te, geleceğin sinemasını oluşturacak kısa filmcileri Siirt halkıyla buluşturmak, birbirlerini tanımak ve anlamak için gerekli ortamı oluşturmak için yola çıktık.
Kısa film ve filmcilerini Siirt halkıyla aynı platformda bir araya getirerek; kısa film izleyerek, konuşarak, tartışarak; kısa filmcilerin halkın görüşünü, halkın da kısa filmi tanıması ve kısa film bilinci geliştirmesini, kısa film yapımını özendirmeyi ve gelişimine katkıda bulunmayı, yeni sinemacılara da böylece katkıda bulunmayı amaçladık.
Amacımız doğrultusunda 1-5 Nisan 2010 tarihlerinde baromuz tarafından daha sonradan açıklanacak etkinlik mekânında, katılım süresi dâhilinde baromuza başvurmuş kısa filmler, kısa filmciler ve Siirt halkıyla beraber izlenecek ve belirli bir süre dâhilinde üzerinde konuşularak değerlendirmesi yapılacaktır.
Kısa filmciler ve halkın birlikte yaptığı bu değerlendirmeler sonucunda 10 kısa filmden oluşan bir seçki yapılacak ve bu seçkiden oluşan DVD 10.000 adet basılarak Siirt halkına dağıtılacak böylece sadece etkinliğe katılabilen sınırlı bir kesimin değil, daha fazla insanın da kısa filmle tanışması sağlanacaktır.
B- FESTİVAL HAKKINDA
A- Festival 1 Nisan 2010/5 Nisan 2010 tarihleri arasında Siirt’te gerçekleştirilecektir. Siirt Barosu katılım yoğunluğuna göre festivalin süresini değiştirme hakkına sahiptir.
B- Festival kapsamında ayrıntıları daha sonradan açıklanacak atölyeler yapılacak ve internet sitesi üzerinden festival programıyla birlikte duyurulacaktır.
C- Festival hailindeki gösterimler ve diğer tüm etkinlikler ücretsizdir.
C- KATILIM KOŞULLARI
A- Başvuran, filmin temsil, gösterim gibi fikri ve mali haklarına haiz olduğunu kabul, beyan ve taahhüt etmiştir.
B- Başvuru formu http://www.siirtbarosu.org veyahttp://www.siirtgundemi.com/ adresinden indirilerek filmin yasal temsilcisi tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır.
C- Katılım için tür sınırlaması yoktur. Festival tüm kısa film ve kısa filmcilere açıktır. Türler için belirlenen süreler aşağıda belirtilmiştir.
a- Kurmaca (maksimum 20 dakika)
b- Animasyon (maksimum 20 dakika)
c- Deneysel (maksimum 20 dakika)
d- Belgesel (maksimum 30 dakika)
D- Kısa film ve canlandırma yarışmalarına 35 mm ve 16 mm’lik filmler ile video tekniği ile veya dijital teknoloji ile çekilmiş yapımlar katılabilir. Festival yönetimi filmlerin gösterim kopyalarının DVD (PAL) formatında olmasını tercih edecektir.
E- Festivale katılımda filmlerin yapım tarihiyle ilgili sınırlama bulunmamaktadır.
F- Daha önce ulusal ya da uluslar arası festivallere ve yarışmalara katılmış, ödül almış olmak festivale katılıma engel değildir.
G- Filmde kullanılan başka filmlere ait görüntüler, özgün müzik, görsel efekt ve animasyonlar gibi ilgili eserin sahibinin iznini gerektiren durumlarda bu izinlerin alınmış olması ve izin belgelerinin başvuru formuna eklenerek beraber gönderilmesi gerekmektedir.
H- Siirt Barosu, katılımların dışında uygun gördüğü kısa film ve kısa filmcileri festivale davet etme hakkına sahiptir.
İ- Siirt’te kısa film çekmek isteyen gençlere olanak yaratmak amacıyla baromuza başvuran kısa filmcilere 24 saat süreyle kamera temin edilecektir. Kamera talebinde bulunan kısa filmciler, festival gösterimlerine dâhil edildiğini kabul etmiş sayılırlar ve festivalin son katılım tarihine kadar (01 Mart 2010) filmlerini bitirmek ve festival yönetimine teslim etmekle yükümlüdürler.
J- Festivale katılmak isteyen kısa filmciler aşağıdaki belgelerle birlikte son katılım tarihi olan 1 Mart 2010 tarihine kadar film ve belgeleri festival adresine ulaştırmalıdır. Postadaki gecikmelerden Siirt Barosu sorumlu değildir.
a- Başvuru formu (eksiksiz doldurulmuş ve yönetmen tarafından imzalı)
b- Eserin bir adet DVD (PAL) kopyası (DVD üzerinde filmin adı, süresi ve yönetmeni yazmalıdır)
c- Filmle ilgili görsel dosyaların örneklerinden oluşturulmuş veri CD’si. (Film afişi, filmin sahnelerinden görseller, set fotoğrafları)
d- Yönetmenin kısa özgeçmiş ve filmografisi.
K- Bir yönetmen birden fazla filmle festivale katılabilir. Birden fazla filmle festivale katılan yönetmenler, her film için belgeleri ayrı olarak hazırlamalı, başvuru formu doldurmalı ve imzalamalıdırlar.
L- Festivale başvuran filmlerin DVD kopyaları film sahiplerine iade edilmez, Siirt Barosu arşivine dâhil edilir.
M- Festivale katılımı kesinleşmiş kısa filmciler festival tarihleri dâhilinde Siirt Barosu tarafından gerekli masrafları karşılanarak festivale katılımları sağlanacaktır.
N- Festival dâhilinde oluşturulacak halk jürisinin kısa filmcilerle birlikte belirlediği 10 adet kısa film seçkisi yapılacak ve bu seçkiden oluşan DVD 10.000 adet basılarak Siirt halkına dağıtılacak böylece sadece etkinliğe katılabilen sınırlı bir kesimin değil, daha fazla insanın da kısa filmle tanışması sağlanacaktır. Halk jürisinin oluşturan isimler aşağıdadır.
DANIŞMANAR:
VEYSEL GENÇTEN (İst. Bahçeşehir Üniversitesi/ Fotoğraf ve Video Bölümü Öğr. Gör.)
HEVAL HAZAL KURT (Kısa Filmci)
FEVZİ İĞREK (AVUKAT)
M. MURAD KORKMAZ (MEMUR / TİYATRO SANATÇISI)
NÜFEL ERSÖZ (DOKTOR)
BÜŞRA ARSLAN MEÇİN (ŞAİR/YAZAR)
MEHMET YEŞİLEL (CAFE İŞLETMECİSİ)
FİDAN PESEN ÖZDOĞAN (ECZACI)
NURULLAH SEYİDOĞLU (ÖĞRETMEN)
SONGÜL GEYİK (EV HANIMI)
HALİL LEYLAK (YRD. DOÇ/ÖĞRETİM GÖREVLİSİ)
M. EMİN SADIK (FOTOĞRAF EDİTÖRÜ)
SEYDAN ALTUNÇ (JEOFİZİK MÜHENDİSİ)
FETİYE ALGAN (HEMŞİRE)
SABAHAT ERSÖZ (RESSAM)
M. ŞAKİR ÖZMAZI (GAZETECİ/ARAŞTIRMACI)
O- Siirt Barosu festivale başvurmuş filmleri, ticari olmayan mecralarda kültürel ve araştırma amaçlı olarak, filmin yasal sahibine haber vermek koşuluyla gösterim hakkına sahiptir.
P- Festivale başvuran katılımcılar festival katılım koşullarını kabul etmiş sayılırlar.
Q- İhtilaf durumunda Siirt mahkemeleri yetkilidir.
R- Başvuru adresi: Siirt Barosu Hami Efendi Caddesi Erden Ap. Kat:1 No:2 SİİRT
SİİRT BAROSU
Başkan: M. Ali ÖZEL
Hami Efendi Caddesi Erden Ap. Kat:1 No:2 SİİRT
Telefon: 0 484 224 31 60
Faks: 0 484 224 31 60
E-posta: siirtbarosu@hotmail.com
Web: www.siirtbarosu.org
ÖNEMLİ NOT: Film çekmek isteyip de kamerası olmayanlara Siirt Barosu 24 saatliğine ödünç kamera verecektir.
3 yorum:
harika bi iş olmuş. güzel sonuçlarını görmek dileğiyle..
Teşekkürler...
belirledikleri günden bu yana hak etmiş olduğumuz ödül verilmediler. kendilerini ve düzenleyenleri kınıyorum. Herhangi bir şey verecek olurlarsada geri iade edeceğimi ve siit barosunun bu vurdum duymazlığını her yerde bildireceğimi bilmelerini isterim.
Yorum Gönder