Heval.
AKBANK 5. KISA FİLM FESTİVALİ'NDEN SEÇKİLER
18-19 Ağustos
18 Ağustos
Saat: 15.00
Omega Tilki '14
Yönetmen: Melisa Önel
Omega Tilki, filmlerde yaşanan son duygusu üzerine bir denemedir. İçinde üç farklı hikayeyi barındıran filmde hikayeler birbirini açıklamaz veya birbirleri üzerine inşa edilmezler.
Tek Notalık Adam 14'
Yönetmen: Dağhan Celayir
Tek Notalık Adam, bir senfoni orkestrasının hep en arka sırasında çalan, başkaları tarafından fark edilmeyen ve takdir görmeyen bir perküsyonist'tir. Seyiricler arasından bir kadının dikkatini çekmek için, perküsyonist'in çift ziliyle çalacağı tek bir notası vardır.
Modern 9'
Yönetmen: Çağlar Çetin
Bir zamanlar, batıda bir ormanda dört adam, yarısı toprağa gömülü bir nesne bulurlar. Bu nesneyi "modern dünyalarında"anlamlandırabilmek için denemelere girişirler.
Polis 7'
Yönetmen: Cemil Ağacıkoğlu
Büyük bir operasyon öncesinin son onyedi dakikası planlanmaktadır.
Oyuncağımı İnekler Yemesin 19' 29
Yönetmen: Engin Yıldız
Oyuncağımı İnekler Yemesin, Artvin'in Hopa ilçesindeki iki çocuğun oyuncaklarını nasıl yaptıklarını anlatan bir filmdir. Amaç hem oyuncaklara hem de çocuklara yönelik oyun sektörünün günümüzde tamamıyla endüstriyelleşmesi ve çocukların oyuncaklarının bir metaya dönüştüğüne dikkat çekmektir. Filmde çocuklar tamamen doğal malzemelerle ve kendi becerileriyle yeteneklerini gösterip "plastiksiz" oyuncaklarını yapmaktadırlar. Bu güzel ortamdaki tek tehdit ise çevrelerinde dolaşan ve oyuncaklarını yiyecek ya da bozabilecek "ineklerdir".
Saat: 18.00
Sardunya 18'
Yönetmen: Mustafa Emin Büyükcoşkun
"Sardunya", korsan film CD'leri satan bir işportacının günün birinde ona daha evvel hiç işitmediği bir film soran kızla değişen rutin yaşantısını konu alıyor.
Bekleyiş 14'
Yönetmen: Emine Emel Balcı
Bekleyiş uzun ve acı dolu bir sessizliktir.
Sapak 15'
Yönetmen: Fırat Mançuhan
Şiddetin nedenselliği
Yıldızlar Sönerken 8'
Yönetmen: Hasan Tolga Pulat
"Yıldızlar Sönerken"bir gün içinde İzmir'de geçen bir hikayedir. Bir ayakkabı boyacısı çocuk, bir simitçi çocuk ve bir mendilci kız hakkında bir filmdir. Üç küçük sokak çocuğunun gün içinde çalışarak büyümekle, çocuk olmak arasında yaşadıkları çelişkiyi anlatır. Gün içinde para kazanmak için farklı yerlere ayrılan küçük çocuklar günün sonunda birleşerek belki de tek çocuk olabildikleri bir yerde buluşurlar.
Bir İnat Uğruna 26'
Yönetmen: Can Diker
Bir inat uğruna, sokaklarda müzik yapmayı tercih etmek ve bunu bir yaşam biçimi olarak belirlemek... İşte, bir Beyoğlu gecesinde, kulaklara hitap eden bir batı enstrümanının tınısının hikayesi böyle başlıyor. Nitekim bu tını, tüm ayrıntılarıyla incelendiğinde Suat Şenel'in hikayesi, sadece Beyoğlu'nda enstrüman çalan sıradan bir müzisyenin hikayesinden daha farklı bir çizgi çizip, Beyoğlu'nda gördüğümüz binlerce yüzden daha ayrıcalıklı bir konuma geliyor.
19 Ağustos
Saat: 15.00
Acar 5'
Yönetmen: Nafisa Yuldaşeva
Acar çok küçük yaşında ebeveynleri ve diğer akrabalarıyla beraber Kırgızistan'daki Rusya Çarlığı askerlerinin saldırısından dolayı Çin'e kaçar. Yıllar geçer, Acar'ın annesi vefat ettikten sonra onun akrabaları Acar'ı zengin yerli adama köleliğe satarlar. Daha sonra zengin yerli Acar'la evlenmek isteyen yaşlı tüccara onu satacak olur. Genç Acar incitilme ve aşağılanmaya daha fazla dayanamaz ve annesinin mezarına giderek kendi derdini anlatır. Orada, sessiz ve sakin yerde o kendi kararını alır-ne olursa olsun vatanına, Kırgızistan'a dönmek kararı. Acar'ın yolculuğu çok uzun olur-Tyan-Şan dağının karlı geçitlerinden sıcak mavi Isık-Köl gölünün kıyısına kadar. Uçurumlu ve tehlikeli dağ tepelerinden geçen yol çok zor ve imkansızdır. Ama Acar umutludur... ve yolculuğa devam eder.
Pembe İnek 14' 54''
Yönetmen: Onur Gürsoy
Zeka özürlü olan 14 yaşındaki Erhan doğarken annesi ölmüştür. Bu nedenle Babası Hasan onu suçlamakta ve ona kötü davranmaktadır. Erhan'a destek olan tek kişi amcasıdır. Bir gün amcası dere kenarında Erhan'a sandal boyamayı gösterir. Boya yapmak Erhan'ın hoşuna gider ve gece olunca ahırlarındaki ineği boyar.
Süt ve Çikolata 20'
Yönetmen: Senem Tüzena
Düşünde babası ağır ağır saçını okşamaktadır...Zor bir güne uyanır. Annesi sütten kesilmiş, kardeşi hastalanmıştır. Gidip süt bulması gerekir. Köyle kasaba arası bir yerde, çocuklukla kadınlık arası bir dönemde, Emine'nin öyküsü.
Baloncuk 3' 20''
Yönetmen: Yasin Ekşi
Balık mı kızın düşündedir, kız mı balığın? Ortada yolunu kaybetmiş bir baloncuk. Gidebileceği son yer kendi varoluşunun denizidir. İster düş ister gerçek olsun..
Peki Ya Londra 30'
Yönetmen: Rıza Kıraç
Peki Ya Londra Bir zamanlar Doğu Londra'da, Bishop's Way caddesinin köşesinde Bishop's House adlı bir pub vardı. Ama sonra bu pub farklı ülkelerden gelen bir grup gencin evi oldu. Kuzey İrlanda, Fransa, Sudan, Avustralya, Filipinler, Brezilya, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden gelen gençler bu bupda İngiliz gençleriyle kendilerine özgü bir komün hayatı kurdu ve kendilerine Bishop's House Sakinleri adı verdi. Birkaç yıl sonra pubn sahipleri, gençleri Bishop's House'tan çıkarmaya karar verdi. Peki Ya Londra, bu pubda yaşayan gençlerin kendilerine özgü dayanışmasını anlatırken, bir yandan da Londra'ya Türkiye'den gelen gençlerin Avrupa'da var oluş mücadelesini anlatıyor. Belki de gerçek Avrupa Birliği duygusu Bishop's House'ta yaşamaya çalışan gençlerden çıkacak! Peki ama Londra bu filmin neresinde?
Saat: 18.00
Son Savaşçı 17'
Yönetmen: Cengiz Tünay
Urfa'da yaşayan son keçeci Mahmut Tatlı'nın keçeyle savaşının öyküsü. Trajik , hüzünlü, etkili.
Bhutan 20'
Yönetmen: Hülya Yılmazipek
Himalayalar daki gizemli cennet son budist krallık olan Bhutan'ı tanıma.
Hip Hop ve Tarifesi 11' 53''
Yönetmen: Hande Zerkin
İzmir'deki Hiphop kültürü ve mc'leri üzerine kurulan hikayesi ile bu kültürün bilinmeyenleri ve sosyolojik yönleri üzerine yoğunlaşan Hiphop ve tarifesi, hiphop'ın tarihçesinden çok, bu işi yapan insanların düşünceleri ve yaşam tarzlarındaki tutarlılıkları ile ilgilenip bunları tarafsızca göstermeyi yeğliyor. Belgeselde Ceza ve Emre Baransel'in yanı sıra Emir, Esir, İndigo, Birce, Eral gibi İzmirli mc'ler bulunuyor. Belgesel, 5. Yıldız Üniversitesi Kısa Film Festivalinde gösterim filmi oldu. 8. Kısaca Film Festivalinde ve 15. Altınkoza Film Festivalinde final filmi olarak yarıştı.
Sinopenin Yolculuğu 14' 50''
Yönetmen: Ali Canlar
Suyun şiiri...
AKBANK 6. KISA FİLM FESTİVALİ'NDEN SEÇKİLER
25 - 26 Ağustos
25 Ağustos
Saat: 15.00
Üçte Bir 10'
Yönetmen: Ferit Katipoğlu
Üç yakın arkadaş, sıradan bir günde beraber bir şeyler içmektedirler. İki arkadaş diğerine ufak bir 'şaka' yapmayı planlar. Yaptıkları hareketin boyutu ve anlamı tahmin etmedikleri sonuçlara doğru ilerler.
Hamam 12'
Yönetmen:Tunç Şahin
Daha önce hayatında hiç Hamam'a gitmemiş bir genç günün birinde yıkanmak üzere eski bir hamama gider. . Hamamın girişinde karşılaştığı bir tellak, sıcaklıkta biraz terleyip beklemesini, teni yumuşayınca geleceğini söyler. Sıcağın ve nemin etkisiyle gevşeyen gencin bir an için içi geçer. Uyandığında hamamın kubbesinden gün ışığı gelmediğini ve saatlerdir hamamda uyuduğunu fark eder.
Rapunzel 18'
Yönetmen: Tolga Karaçelik
Daha önce hayatında hiç Hamam'a gitmemiş bir genç günün birinde yıkanmak üzere eski bir hamama gider. . Hamamın girişinde karşılaştığı bir tellak, sıcaklıkta biraz terleyip beklemesini, teni yumuşayınca geleceğini söyler. Sıcağın ve nemin etkisiyle gevşeyen gencin bir an için içi geçer. Uyandığında hamamın kubbesinden gün ışığı gelmediğini ve saatlerdir hamamda uyuduğunu fark eder.
Bu Sahilde 21'
Yönetmen: Merve Kayan - Zeynep Dadak
Bu Sahilde, bir sahil kasabası olan Erikli'de yaşanan haliyle, yaz mevsiminin taşıdığı uçuculuk hissini anlatıyor. Film, yalnızca yazları yaşanan bu beldenin gündelik ritmlerini gözlemleyerek, kışın hayali eşi sayılan "tatil'' kavramının doğasına ışık tutuyor.
Lady Muhtar 21'
Yönetmen: Didem Şahin
New York'ta yaşamakta olan nöropsikolog Gülay Dayıcan, emekli olur ve baba köyü Akbaş'a yerleşir. Bir süre sonra Gülay Hanım köylünün teşviki ile yerel seçimlerde muhtarlığa adaylığını koyar. Seçimi kazanır ancak "bir" oy farkla. Köyün diğer yarısı dışarıdan gelen bu muhtara pek de sıcak bakmamıştır...
Saat: 18.00
Aynur 19'
Yönetmen: Tan Akınsal
Tutucu aile ortamı ile arkadaş çevresinin zıt yaşamları arasında sıkışmış olan genç Aynur, tek dayanağı olan ablasının evlenip aile evinden ayrılacağını öğrenir.
Güven Bana 10'
Yönetmen: Nazlı Elif Durlu
Genç bir kız akşam evine gitmek üzere bir taksiye biner; daha ilk dakikadan anlaşamadığı taksi şoförü trafiğin yoğun olduğunu söyleyerek kızın bilmediği fakat onun çok iyi bildiğini söylediği bir yola sapar. Şehrin arka sokaklarındaki bu yolculuk ikisi için de sürprizler taşımaktadır.
Small Talk 7'
Yönetmen: Barış Konbal, Dila Yumurtacı
Bir kutlamadaki beş kadının aralarından olmayan diğer bir kadını, dedikodu ve farklılık çemberi içinde dışlamalarıyla doğadaki hoşbeşe davet.
Mezra Ezidiya 27'
Yönetmen: Rodi Yüzbaşı
Mezopotamya coğrafyasının en eski inançlarından birini yaşatan Ezidiler doğduğu ve yaşadığı topraklarda farklılıklarından dolayı pek çok acı yaşamıştır. Doğa ile ilişkisi, ahiret inancı, iyilik ve kötülüğe yaklaşımı ile doğacı ve barışçıl olan bu inanç, 1980'lerde çoğunlukla Almanya ve diğer ülkelere göç nedeniyle Türkiye topraklarındaki yaşam döngüsünün sonuna yaklaşmış bulunmaktadır.
İçimizden Biri 19'
Yönetmen: Ayşegül Okul
Düşünce ve duygularımızı özgürce yaşayabilmemiz gereken, günümüz Türkiye'sinde eşcinsellere ne gözle bakıldığı tartışma konusudur. Hayatlarından kesitleri ve yaşadıkları tecrübeleri dile getiren Alparslan, Ali ve Derin'in yanı sıra halkın eşcinseller hakkındaki düşüncelerini bir arada sunan belgesel, bu konunun öneminin altını çizmektedir.
26 Ağustos
Saat: 15.00
Derin 12'
Yönetmen: Anıl Dinç
Dedesini öldüren genç bir kızın, emniyetteki ilk sorgusundan bir kesit.
Maşuk 15'
Yönetmen: Seda Fidan
Otoriter bir baba, hayvanlara düşkün olan oğluna okuması yönünde baskı yapar. Çocuk istediği kaplumbağayı almak için her şeyi göze alacaktır.
Metroist 4'
Yönetmen: Övünç Güvenışık
Her günkü gibi Selin hanım iş çıkışından sonra Istasyonda metroyu beklemektedir. Etrafına bakınırken genç bir adam ile göz göze gelir. Fakat adamın yanında oturan Ismail kalkıp Selin hanımın yanına yerleşir ve tuhaf bakışları ve hareketleri ile gittikce rahatsız etmeye başlar....
Hayali Tacettin Diker 30'
Yönetmen: Timurtaş Onan
"Hayali Tacettin Diker"in yaşamı ve Karagöz sanatı üzerine kısa bir belgesel.
Sessizlik İçinde 15'
Yönetmen: Bora Ömeroğlu
19 mart tarihinde Beykoz Belediye başkanı Muarrem Ergül'ün Beykoz Barınağına gönüllüleri sokmama karırının üstüne yapılan gösteri ve o günün devamında yaşananlar.
Saat: 18.00
Siyah 15'
Yönetmen: Neslihan Siligür
Hayat Ahmet'e önce kilitli kapılar, sonra da bir anahtar vermişti. Bu anahtar yalnızlığından kurtuluşun, yeni bir hayatın anahtarı olabilirdi.
Çamur 12'
Yönetmen: Deniz Tokcan
Genç kadın, adamın bilinçsizce ardında bıraktıgı çamurlu ayak izlerini silerken, kocasının her akşam ceketini astığı askılıgı devirir. İki parça halinde yerde kalan askılıkla ne yapacağını bilemeyen kadın, askılıgı evden atar. Döndüğünde askılığın yerinde olmadığını fark eden adam, elindeki ceketi bir sandalyenin sırtına rastgele bırakır. Adamın düşünmeden yapmış oldugu bu hareket, kadın ve adam arasında, hayatlarından giderek başka eşyaların da eksilecegi garip ve sancılı bir süreci başlatacaktır.
Terlik 7'
Yönetmen: Barış Sarhan
İlkokul birinci sınıfa giden Erhan, okula terlikle gelmiştir. Terlikli ayakları tören sırasında iyice göze batar. Öğretmeninden bu konuda bir uyarı alır. Utancından arkadaşlarının yanına gidemez. Terlikleriyle hiçbir oyuna katılamaz. Dalga konusu olur ve hatta ilk yalanlarını söylemeye başlar. Erhan'ın tüm bu bedelleri ödemesinin bir nedeni vardır...
Dönüş 18'
Yönetmen: Soner Yıldırım
Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay Köyü'ne koruculuk sistemi getirilir. Hayvancıkla geçimini sağlayan köy halkı, İstanbul'daki kaçak kot kumlama atölyelerine çalışmaya giderler. Bu işten dolayı ölümler meydana gelir; köylerine dönen Taşlıçaylılar, karşılarında kendileri gibi Silikozis hastalığına yakalanan yüzlerce kişi bulur.
Duvar 30'
Yönetmen: Emre Karadaş
Farklı kılan, ayıran neydi bizi. Kendi içimizde örüp yükselttiğimiz duvarlar mıydı yoksa?
0 yorum:
Yorum Gönder